Mi a trükkje annak, hogy mindennel időben elkészülj?

A to-do a lista a munkahelyen, a gyerek házifeladata, a házimunka, a vacsora készítés, a bevásárlás, az orvos, az állatorvos, a takarítás, a garázs … akkor még nem is beszéltünk a karrier építésről, a saját magad fejlesztésére szánt időről, a párkapcsolatod ápolásáról… A kapcsolatok ápolásához és az ügyintézésekhez idő szükséges, Te pedig folyamatosan azt érzed, hogy ha egy nap 48 órából állna, az is kevés lenne.

Tényleg mindennel el akarsz készülni? Most azonnal és a lehető legjobb minőségben!? Ha tanácsot akarsz kapni ahhoz, hogyan oszd be az idődet kérdezz meg egy elfoglalt embert. Ha azt szeretnéd tudni hogyan készüljön el a munka a lehető legjobb minőségben, kérdezz meg egy kiváló szakembert. Engedd meg, hogy 6 titkomat megosszam veled:

  1. Határozz meg egy célt: Szükséges az elvárásaid pontos meghatározása, utána könnyeben fogod elérni a kitűzött céljaidat. Sok szakember a  S.M.A.R.T. rövidítés segítségével határozza meg céljait.Specific, Measurable, Action-Oriented, Realistic, Time and Resource Constrained. (Specifikus, Mérhető, Cselekvésközpontú, Gyakorlatias, Idő és Erőforrás optimalizált) Célnak teljesen egyértelműnek kell lennie, hogy tudjuk mikor értük el, mérhető legyen, hogy kimutatható legyen a fejlődés, cselekvésközpontú, hogy azonosítani tudjuk az eredményt hozó erőfeszítéseket, gyakorlatias, hogy tanulhassunk és fejlődhessünk az egyes lépések által. Továbbá idő és erőforrás optimalizált legyen hogy határidőre érjük el és maradjon másra is energiánk a cél elérése közben.

  2. Bontsd apróbb lépésekre a célod eléréshez szükséges feladatot: Most, hogy tudjuk mit akarunk elérni, apróbb lépésekre kell bontanunk a folyamatot, amiknek az elvégzése mindenképp szükségesek a cél eléréséhez. Okosan kell meghatározni az egyes lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy elérjünk a végső célhoz. Ha szükséges néhány feladatot átadható másnak, de ezeket figyelemmel kell kísérni, hogy el is készüljenek.
  3. Maradj motivált és összpontosíts: a motivácó és összpontosítás az üzemanyag, ami hajt minket a célunk eléréséhez. Ezek teszik lehetővé, hogy átlendüljünk a nehézségeken, a bukásokon, a felbukkanó kihívásokon, mert ezek mindenképpen előfordulnak! Ezekből az apró győzelmekből erőt és magabiztosságot meríthetünk, folytassunk utunk a kitűzött célunkhoz. A nehézségek legyőzése közben megérezzük a siker ízét, tanulunk a hibáinkból és magabiztossá válunk. Legközelebb majd nagyobb dolgokba merünk belevágni. Andrew Carnegie írta: “Ha boldog akarsz lenni, állíts olyan célt, amely parancsokat ad a gondolataidnak, felszabadítja az energiádat, és inspirálja a reményeidet!”

     

  4. Ne add fel: Cél eléréséhez szükséges az előzetes tervezésen és a progresszió rendszeres ellenőrzésén felül, egy csipetnyi kitartásra is szükséges a cél eléréséhez. Fel kell állítanunk a magunk részére egy rendszert, ami segítségével könnyen rendszerezhetjük a feladatainkat és ellenőrizhetők maradunk. Javaslom, hogy minden információt egy helyen tároljunk. Mindegy, hogy egy naptárra vagy applikációra esik a választás, rendszerezhetők és mérhetők lesznek az eredményeid.
  5. Ellenőrizd magad: A célmeghatározás olyan folyamat, amely időt és eltökéltséget igényel. A célok eléréséhez szükséges appróbb feladatok és lépések meghatározásához türelem szükséges. Minden feladatot és műveletet legalább hetente egyszer ellenőrizni kell. Az ellenőrzésben az a legjobb, hogy alkalmunk nyílik nem csak kisebb lépésekben, hanem egészében ellenőrizni, hogy haladunk a kitűzött cél eléréséhez vezető úton. A rendszeres felülvizsgálat segít nekünk, hogy időben észrevegyük ha hibázunk, és még korrigálni is tudjunk rajta.

  6. Ünnepeld meg a sikereid és tűzz ki új célokat:Célok kitűzése majd azok elérése komoly önbizalomépítő hatással bír. A célok elérése során sok hasznos tapasztalatot gyűjtünk, valamint a sikeren felbuzdulva új és nagyobb célokat tűzzünk ki magunk elé. Önmagunkat és körülöttünk lévőket akik segítettek a cél elérésében egyaránt büszkeséggel tölt el. Végül ne feledd, a profikat az amatőröktől csak az választja el, hogy előbbiek elérik céljaikat és mernek nagyot álmodni.

Ha úgy érzed jól jönne egy kis segítség az edzés céljaid összeállításában, keresd fel bármelyik instruktorunk!

instruktorok