Kinetikus lánc

A funkcionális vagy más megközelítéssel valódi testedzés mozgásláncokra alapozza az edzést. Nem tart lábnapot, mell-bicepsz-tricepsz napot, nem izolál. Egyszerűen végrehajta a gyakorlatokat: guggol, nyom, felhúz, szakít. Izületről, izületre.

Divatos és egyben egyszerű választás edzeni egy gépesített edzőteremben: használhatod a csigát, a tárogató- vagy álló vádligépet. Nyitott mozgásláncot létrehozva, ahol a mozgás lánc vége (kézfej, lábfej) alátámasztás nélküli. Ez kiváló rehabilitációra, az izmok izolált edzésére, de nem a mindenapi élet kihivásaira. Vagy kipróbálhatod a TacFit funkcionális edzésrendszerét: guggolsz, fekvőtámaszozol, húzódzkodsz, quadpress-ezel, tripod-ozol, sit-thru-zol. Zárt mozgásláncot létrehozva, ahol a mozgás lánc vége (kézfej, lábfej) alá van támasztva. A testedre egy komplex egészre tekintesz.


Dr. Arthur Steindler 1955-ben definiálta a kinetikus láncot:  “Izületek rendszere, amely egy komplex motoros egységet képez.” A test minden része – beleértve az izmokat, az izületeket és az idegeket – egy egységes rendszert alkot.  A megfelelő mozgásminta elsajátításához elengedhetetlen a kinetikus láncban az ízületek egymást felváltó mobilitása és stabilitása. Minden mindennel kapcsolódik, minden kihat  mindenre. Ha egy ízület/izom alulműködik, a láncban hozzá csatlakozó ízület/izom kompenzálja és túlműködés jön létre. Ez a folyamat hozza létre az immobilitást.

A mobil pontokon az izmok megfelelően rugalmasak (nem túl feszesek, nem túl lazák), az ízületek megfelelő mozgástartományban képesek mozogni. (A megfelelő mobilitás definíciója) A stabil pontokon kontroll alatt tartják a testet: ellen tud állni a nem kívánt mozgásoknak és elősegítik helyes testtartást.

Anatómiailag két területre osztjuk a testet. Felső kinetikai láncra: kézujjak, csukló, alkar, könyök, felkar, váll, lapocka és felsőháti gerincszakasz és alsó kinetikai láncra: lábujjak, lábfej, boka, alsó lábszár, térd, comb, csípő, medence és alsóhátiszakasz.

Ha elveszted a mobilitásod az egyik területen, a szomszédos ízületek destabilizálódnak.

  • veszítsd el a boka mobilitást és lábközép mozgások destabilizálódnak és gyengülnek, és/vagy a térdek is destabilizálódnak és elfordulnak, végül térd fájdalmat kapsz
  • veszítsd el a csípő mobilitást és az alsó háti szakasz kezd el veszélyesen destabilizálódni, vagy a térdek kezdenek kifelé vagy befelé fordulni, végül derék fájdalmat kapsz
  • veszítsd el a háti gerinc mobilitást és a lapocka destabilizálódik, vagy az alsó háti szakasz kényszerül veszélyesen mozogni, végül nyak/váll fájdalmat kapsz és/vagy derék problémákat
  • veszítsd el csukló mobilitást, a fogáserősség destabilizálódik, gyengül és/vagy a könyököd
  • veszítsd el váll mobilitást és a könyök destabilizálódik, és/vagy a lapocka, végül fájni fog a felsőháti szakaszod.

Az előzőekben felsoroltak nem csupán krónikus állapotból eredhetnek. Simán csak attól, hogy tegnap mit csináltál. Egész nap ültél az irodában és szék alakod lett. Hazafelé ülsz a kocsiban, majd ha hazaértél leülsz a kanapéra.

Egy évben átlagosan 235 munkanap van. Ha csak napi átlagban 6 órán át ülsz, akkor csak a munkahelyeden 1880 órát töltesz ülve. Ha figyelembe vesszük, hogy ülsz az autóban és otthon is, az már napi 10-12 óra hanyag tartás. Évi 2500 óra legalább.

A sérülések jelentős része, a mobilitás hiányából származik: Képzelj csak el egy negyed mérföldes gyorsulást, ahol mindkét autó ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, de az egyik autó behúzott kézifékkel teszi meg a versenytávot. Az elején még fej-fej mellett haladnak, szoros a verseny. Ahogy gyorsulnak fel a teljesítmény egyre növekszik. A behúzott kézifékkel haladó versenyző egyre nagyobb károkat okoz önmagában. Helytelen mobilitással így teszed tönkre Te is magad szépen fokozatosan.

Ahhoz, hogy helyes testtartásod legyen és visszaszerezd a helyes mozgásmintákat, MINIMUM állítsd vissza a csukló, a váll, a nyak, a hátközép, a csípők, és a bokák ízületi mobilitását. Ne feledd! A stabil ízületeknek is mozgásra van szüksége, hogy stabilak maradjanak.

Teljesítményünk optimalizálásához gondolkodj mozdulatokban! Edzés ne egyes izmok izolált edzéséből álljon, hanem az izmok összetett működéséről: láncolat minden eleméhez tartozó izmokat erősíteni, fejleszteni kell. Ha odafigyelsz magadra, arra, hogy minden rendeltetés szerint működjön, képes leszel egészséges és teljes életet élni.

Kérd szakember segítségét, korrigáld a beszűkült mozgástartományod, erősítsd az izmaid, mozogj és figyelj a tartásra egész nap!

 

instruktorok