Ha nem is néztél még utána pontosan, hogy mennyi izom, csont és ideg alkotja a tested, azt mindig is tudtad, hogy a test egy elképesztően összetett rendszer. Csak ahhoz, hogy sétáljunk kb. 200 izom összehangolt munkájára van szükség. (persze, csak ha nem kacsintgatunk közben 🙂 ). A járás képessége már gyerekkorban belevésődik az idegrendszerbe, ekkor alakul ki a megfelelő ideg-izom kapcsolat. Ahogy gyermekből felnőtté válunk, minden új mozdulat egy új agyi struktúrát hoz létre, a sok-sok elsajátított mozdulat egyre integráltabb működésén keresztül pedig közvetve a fizikai cselekvőképesség fejlődik.

Ha úgy tetszik, tekinthetünk az agyunkra úgy, mint egy szerszámosládára.

 

Minél több eszköz kerül a szerszámosládánkba, annál felkészültebbek vagyunk a ránk váró feladatokra.

Azért ne gondold, hogy lazsálhatsz, semmi sem tart örökké. Az emberi szervezet igyekszik optimálisan működni – te se fogod azokat a szerszámokat cipelni feleslegesen, amiket nem használsz – így a test elveti azokat az ismereteket, amelyekre nincs szükség:

Ha sokáig nem gyakorolsz egy mozdulatot, az idegrendszeri nyomok elhalványodnak.

Ahhoz, hogy a tested “cipeljen” minden szerszámot, rendszeresen elő kell venni és használni kell őket. A rendszeres gyakorlással nem csak azt nyered, hogy nem felejted el a már megtanult mozdulatokat, hanem a egy másik mozdulatvégzésre is kifejti pozitív hatását. Például, ha deadlift technikánkat szeretnénk tökéletesíteni, plank tartás gyakorlása remek eszköz és ha helyesen tudunk deadliftelni, akkor képesek leszünk helyesen felemelni bevásárló szatyrokat is.

Ez a transzferhatás.

Nem véletlen, hogy sport világában legjobban fejlődő trendek kétségtelenül a hat szabadsági fokban végezhető edzések: a Flow, a Clubbell, a TacFit és a TAD013. A hétköznapok kihívásaira a leghatékonyabban a teljes testet megdolgoztató gyakorlatokkal tudsz felkészülni. Bármikor, bármi jöhet veled szembe, amikor cselekedned kell. Ha nem is tudod az összes mozdulatot megtanulni, amire az emberi test képes, legyél felkészült: az élet valójában dinamikus mozdulatok sorozata, ahol könnyen előfordulhat, hogy gyorsan kell improvizálni, adaptálódni.

Aki gyorsabban adaptálódik, az nyer!

A Flow, a Clubbell, a TacFit és a TAD013 ad neked egy “mesterfogást”: képes leszel gyorsan új skillek elsajátítására. Legyen ez bármilyen váratlan esemény, vagy egy új tudatos mozdulatsor.

A mozdulataink tárháza növeli a “mesterfogás”-unk hatékonyságát.

A Flow, a Clubbell, a TacFit és a TAD013 képessé tesz minket, hogy új, egyedi, hatásos mozdulatokkal reagáljunk a hirtelen, dinamikus, váratlan eseményekre és zökkenőmentesen, koordináltan, könnyedén, sérülésmentesen kerüljünk ki az adott szituációból.

Mi az ami még érdekesebb?

A Flow képessége mindenkiben benne van, csak fokozatosan fel kell építeni, egymásra épülő gyakorlatsorokkal, megfelelő légzéstechnikával. Az új mozdulatok mind beépülnek a reflexek közé és tudatossá válnak. Minél sokszínűbbé válik az idegrendszered és a mozdulataid tárházha, annál könnyebbé, gyorsabbá válik az újabb és újabb mozdulatok elsajátítása.

Ez a sokszínűség a hosszú, egészséges, teljes élet kulcseleme.

instruktorok