A TacFit hatékonyan fejleszti a képességeidet: mert a rendszer összhangban van az agy felépítésével és az evolúciós fejlődésével. Az agyat ért hatások koordináltan, egymást felerősítve (szinergiában) jönnek létre. A TacFit edzésrendszere azért kiváló mert nemcsak a fizikális, hanem a mentális és érzelmi oldallal is törlődik. Mi több ezt a három területet nem külön, hanem egyben kezeli.

Mi az érzelem definíciója? Nos a szótő (mármint az érzelem: emotion) egy latin igéből -motere- eredeztethető, ami azt jelenti, hogy mozogni. Ehhez a tőhöz kapcsolódik a ‘e’ előtag, ami azt jelenti, hogy ‘elmozogni’.

Évmilliók alatt az agyunk alulról felfelé fejlődött: a magasabb agyi funkciók az alacsonyabb, ősibbekből fejlődtek ki. Minden élőlénnyel, ami a kezdetlegesnél összetettebb idegrendszerrel rendelkezik, azonos felépítésű agytörzsön osztozkodik. A gerincvelő folytatása az agytörzs (truncus cerebri). Kiemelt szerepét az is mutatja, hogy a 12 pár agyideg közül 10 pár az agytörzs területéről indul ki. A legalapvetőbb élettani funkciókért felel: például légzés, anyagcsere. Az agytörzs nem tanul, gondolkodik vagy emlékszik.

Sokan különösnek, furcsának találhatják, hogy TacFit edzés közben nevetünk. Egy edzés, egy gyakorlat külső szemlélőként unalamasnak vagy tiriválisnak tűnhet, de mi izgalommal, jókedvvel és boldogsággal csináljuk. Gyakran megesik, hogy egy edzett korábban azért nem járt klasszikus edzőterembe, mert megbámulták, megítélték. Ezt a fajta láthatatlan aggressziót tapasztalhatjuk a fitness ipar klasszikus megközelítésében. Kutatások kimutatták hogy a szorongás, félelem és pánik blokkolja az idegrendszert, ami nagyban gátolja a tanulás folyamatát. Ezek a kutatások azt is kimutatták, hogy a játszva tanulás elősegíti a gyorsabb tanulást.

Különösen fontos a tudatos jókedv, nevetés és ellazulás az edzés során, mert az érzelemek az amigdalában (az agy egy területe: elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában, köznapi nyelven: az agy szíve) tárolódnak. Az amigdala az érzéseket az edzés során végzett feladatokkal és kihívásokkal párosítja. Ha úgy alakítjuk magunkat, hogy a feladatokat az örömmel társítsa, akkor jól fogjuk érezni magunk az edzésen. Ha boldogságot, mint örömforrást szélesebb aspektusba terjesztjük ki, nemcsak a tanulás képességünket, hanem a világnézetünket is megváltoztatjuk. Különösen jól jön akkor, amikor extrém stressznek vagyunk kitéve és képtelenek vagyunk racionálisan dönteni. Azzal, hogy egyre jobban megértjük az agy evolúcióját és ehhez hozzávesszük az idegtudomány legfrissebb kutatásait egyre bizonyítottabbá válik, hogy miért úgy edzünk TacFit-en ahogy… élvezettel.

Ha edzés során traumatikus érzéseket erősíted, az amigdala beindítja túlélési ösztönöt. Tudjuk, hogy túlélési üzemmódban a hosszú távú következmények nem fontosak csak az, hogy épp abban a pillanatban túlélj, de következményekre rá fogsz fizetni. Lehetsz spártai harcos, minden edzésen összeszorítod a fogad, felszívod magad, megküzdesz a túlélésért. Vagy választhatsz egy másik utat. Választhatod azt hogy újra megtanulsz örülni, mosolyogni újabb és erősebb érzelmeket tárolsz el. Választhatod, hogy a teljesítményed maximalizálásának a mesterévé válasz. Ezt mind tudományos kutatások bizonyítják. Az öröm érzését minden TacFit edzésen, a csapat minden tagjánál megtapasztalhatod.

instruktorok